• 1.jpg

UWAGA!!! WAŻNE!!!

Zmienił się numer konta bankowego Fundacji. Obecnie Fundacyjne konto prowadzi

Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo - Kredytowa im. Franciszka Stefczyka,

nr konta: 40 7999 9995 0652 4155 2804 0001.

Wypowiedzi stypendystów

Naszym Stypendystom zadaliśmy kilka pytań:

1. Jak oceniasz Fundusz Stypendialny NSZZ "Solidarność" i co ewentualnie należy w nim zmienić?
  2. Z czym wiążą się dla Ciebie, Twojej rodziny, słowa NSZZ "Solidarność" i jaka "Solidarność" powinna być w przyszłości?
  3. Ewentualne inne uwagi (np.: Jak oceniasz i co chciałbyś zmienić w polskich szkołach?)

Poniżej prezentujemy ich wypowiedzi:

Sara Czubak

1. Bardzo słuszna idea, lecz potrzebująca większej transparentności.
  2. Na pytanie drugie odpowiem wierszem napisanym przeze mnie pt. "Prośba wnuczki".
    Proszę dziadku, powiedz mi
    Jak mam kochać polskie łzy
    Jak mam kochać polską krew.
    Chwile czarne - czasy chwały,
    Byśmy dumnie wyrastały.
  3. Ludowe przysłowie mówi, że najtaniej uczymy się na błędach innych. Dlatego nie rozumiem dlaczego forsuje się anglosaski system edukacyjny z czasów rewolucji przemysłowej w Anglii, gdy fiński od dekady jest najlepszy. Poszerzony o szkolne kluby sportowe moim zdaniem był by najlepszy dla polskiej edukacji.

Nicole Rydz

1. Fundusz oceniam bardzo pozytywnie. Możliwe, że dlatego, iż udało mi się zostać szczęśliwą stypendystką.Bardzo cieszę się, że nie jest to stypendium czysto naukowe lub sportowe. Dobrze, że mogą starać się o nie ludzie uzdolnieni w wielu kierunkach. Uważam, że nie są potrzebne żadne zmiany w Funduszu Stypendialnym im. NSZZ „Solidarność”.
  2. "Solidarność" to najpoważniejszy związek zawodowy, który walczy o prawa pracowników i w pewien sposób kontroluje pracodawców, aby nie łamali prawa pracy. Związek powinien w przyszłości dążyć do tego, aby liczba jego członków stała się, jak największa i miała siłę oddziaływania na stanowienie prawa w Polsce. Mój Tata jest członkiem NSZZ „Solidarność” Pracowników Urzędu Miasta Gdyni i jestem z tego dumna.
  3. Polski system szkolnictwa ma wiele wad. Nie skupia się na indywidualnym rozwoju ucznia i jego zainteresowań, lecz na wypełnianiu punktów w biurokratycznym systemie, który zawiera sporą ilość bezsensownych nauk. Mogą one zostać w programie nauczania, bo są przydatne dla uczniów będących na danym profilu nauczania. Uczniowie powinni mieć możliwość skupienia się na przedmiotach nauczanych