• 1.jpg

UWAGA!!! WAŻNE!!!

Zmienił się numer konta bankowego Fundacji. Obecnie Fundacyjne konto prowadzi

Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo - Kredytowa im. Franciszka Stefczyka,

nr konta: 40 7999 9995 0652 4155 2804 0001.

W zdrowym ciele zdrowy senior

Projekt : „W zdrowym ciele – zdrowy senior. Spacery Nordic Walking po gdańskich parkach”  jest współfinansowane ze środków otrzymanych Gminy Miasta Gdańska w ramach Gdańskiego Funduszu Senioralnego.

miasto logo200x200 logo rcwg

W środę, 18 lipca rozpoczął się nowy, sportowo-rekreacyjny program dla seniorów (dla osób w wieku 60+) Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy. Program „W zdrowym ciele – zdrowy senior” zaprasza na marsze Nordic Walking z profesjonalnym trenerem.

W czasie zajęć (dostosowanych do wieku) uczestnicy nauczą się prawidłowej rozgrzewki przed zajęciami oraz poprawnego „chodzenia z kijkami”. Osoby, które nie mają odpowiednich kijów do nordic walking, otrzymają je nieodpłatnie na czas zajęć. Zajęcia prowadzi doświadczona trenerka Edyta Kędzierska z Polskiej Federacji Nordic Walking. – Zajęcia polegają na rytmicznym marszu ze specjalnymi kijkami. Wystarczy odpowiednio je dobrać i zastosować właściwą technikę. Jest to dyscyplina dostępna dla wszystkich, bez względu na wiek i kondycję. Także dla ludzi starszych, otyłych, nawet dla cierpiących na chorobę wieńcową – mówi Edyta Kędzierska, przypominając, że w Finlandii jest to szczególnie popularna dyscyplina od 1997 roku.

nordic65 plus

Treningi nordic walking wystartowały 18 lipca. Trzecia od prawej – Edyta Kędzierska.

Sama swoją przygodę z tą dyscypliną zaczęła prowadząc przed kilkunastu laty zajęcia m.in. dla gości w hotelach Skandynawii. Pod jej kierunkiem seniorzy wydają się być bezpieczni.

– Zachęciły mnie koleżanki, więc z naszą grupą idę po raz pierwszy, by się spróbować. Poznam podstawy marszu. Jeśli mi się spodoba, będę też sam regularnie spacerował z kijkami, dla zdrowia i ogólnej harmonii – mówi Tadeusz Bucior z „Solidarności”.

– Wybieram się na zajęcia, by się trochę poruszać, pospacerować, a nie siedzieć w domu. Czuję, że mi się spodoba – przekonuje Halina Kamrowska tuż przed wyruszeniem na pierwszy spacer z kijkami. A inni widzą w tym szansę na poprawę zdrowia.

– Lekarz zalecił mi ruch, może nie za dużo i nie nazbyt forsownie, z umiarem, by zwalczyć schorzenie – uzasadnia swój udział Henryka Mikiejew.

– Jestem po operacji. Wyznaję zasadę, iż dla zdrowia konieczny jest ruch, i jeszcze raz ruch.Z nordic walking to moje pierwsze doświadczenie – mówi z kolei Zbigniew Lachowicz.

Marsze z kijkami odbywają się na gdańskich zieleńcach i w parkach. Uczestnicy zajęć przechadzać się będą najczęściej w Parku Steffensa (okolice przystanku SKM Gdańsk Stocznia), w godzinach przedpołudniowych, od lipca do listopada 2018 roku.

Każdy uczestnik weźmie udział co w dziewięciu (godzinnych) zajęciach nordic walking z trenerem, jednym pikniku integracyjnym oraz jednych zajęciach motywujących.

Czym jest ów nordycki spacer? Jest formą rekreacji ze specjalnymi kijkami wymyśloną w Finlandii przed blisko stu laty, jako trening dla narciarzy biegowych. Od dwudziestu lat stał się tam masową formą dbania o kondycję. Nordic walking angażuje siły do użycia kijków z obu stron ciała, z udziałem większej partii mięśni. Mięśnie klatki piersiowej, tricepsy, bicepsy, ramion i brzucha są inaczej stymulowane niż w zwykłym marszu. Nordic walking jest możliwy do uprawiania w zasadzie przez każdego – bez względu na wiek, kondycję czy tuszę.

Projekt, którego organizatorem jest Pomorska Fundacja Edukacji i Pracy, jest finansowany przez Miasto Gdańsk.

Osoby zainteresowane proszone są o zgłaszanie się do
Wandy Lemańskiej z Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”, pok. 121, tel. 58 308 42 70
lub Renaty Tkaczyk pokój nr 9 na parterze tel.: 58 308 43 47.

Konsola diagnostyczna Joomla!

Sesja